www.belgium.be

Juventas, GRASS en de planetaire verdediging tegen asteroïden

Structuur van Juventas en GRASS
1:1 schaalmodel

De CubeSat Juventas maakt deel uit van de ESA-missie Hera, die in 2024 zal worden gelanceerd. Deze nanosatelliet, zo groot als een schoenendoos (30 x 20 x 10 cm) is gebouwd door Gomspace en zal het GRASS-instrument bevatten.

GRASS is ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België in samenwerking met EMXYS (Spanje). Het zal de zwaartekracht op de asteroïde Dimorphos – die rond de asteroïde Didymos beweegt – onderzoeken. De geschatte zwaartekracht op Dimorphos is zeer klein : ongeveer een miljoen keer kleiner dan deze op aarde.

Met de gegevens die GRASS zal verzamelen, kunnen we meer weten over de inwendige structuur van de asteroïde en leren hoe we gevaarlijke asteroïden die onze aarde dreigen binnen te dringen, kunnen afleiden.


Artistieke impressive van de Hera-satelliet van (links) en zijn twee CubeSats (nanosatellieten): Juventas (rechtsonder) en Milani (boven).
De Hera-missie zal de asteroïden Didymos en Dimorphos onderzoeken om te leren hoe de aarde tegen gevaarlijke asteroïden kan worden beschermd.
Lancering voorzien in 2024. ©ESA – ScienceOffice.org