De picknickscène, voorgesteld door het consortium Belgische Gecoördineerde Verzamelingen van Micro-organismen (BCCM), belicht een selectie van 12 micro-organismen, aanwezig in ons dagelijks leven. De BCCM-collecties bewaren duizenden microbiële stammen voor huidig en toekomstig gebruik. De afgebeelde biologische diversiteit, variërend in grootorde van nanometer (10-9 m) tot micrometer (10-6 m), werd voornamelijk onder de microscoop gefotografeerd. Micro-organismen worden bewaard bij ultra lage temperatuur of gevriesdroogd om hun metabolisme te vertragen en ze voor onbepaalde tijd levensvatbaar te houden. Voor sommige soorten is de bewaring als levende cultuur noodzakelijk.
Gefermenteerde voeding is rijk aan nuttige bacteriën, deze houden de verspreiding van microben die het voedsel bederven tegen.
Latilactobacillus sakei subsp. carnosus (LMG 21529) wordt gebruikt voor de productie van gefermenteerde vleesproducten zoals salami.
Lactococcus lactis subsp. lactis (LMG 8522) wordt gebruikt voor de productie van gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas.
De schimmel Penicillium roqueforti (MUCL 38771) is de hoofdrolspeler in de rijping van Roquefort-kaas en andere blauw geaderde kazen, verantwoordelijk voor hun organoleptische kenmerken.
Saccharomyces cerevisiae (MUCL 39449)is de economisch belangrijke gist die brood en ander degen helpt rijzen. Hij voegt eveneens smaak toe aan voedingsmiddelen als bier en cacao.
Haematococcus lacustris (DCG 0589) wordt gekweekt voor de productie van astaxanthine, een carotenoïde gebruikt als antioxidant of voor het pigmenteren van zalm, forel en garnalen.
Haslea ostrearia (DCG 1054) staat bekend om zijn vermogen om marennine te produceren, een blauwgroen water-oplosbaar pigment, dat verantwoordelijk is voor de oestervergroening en voor zijn heerlijke smaak.
Arthrospira platensis (ULC 0444), beter bekend als Spirulina, wordt gebruikt als een rijke eiwitbron in superfood zoals smoothies; maar is ook in poedervorm of in tabletten verkrijgbaar. Dankzij de rijkdom aan voedingsstoffen is deze microalg eveneens zeer beloftevol voor toepassingen op biomedisch gebied.
De sporen van Alternaria alternata (IHEM 3320) kunnen bij gevoelige mensen allergische ademhalings-reacties uitlokken.
Microsporum canis (IHEM 22627) kan huidinfecties veroorzaken bij huisdieren en mensen.
Mycobacterium avium (ITM 500090) is verantwoordelijk voor ademhalingsproblemen in vogels.
Mycobacterium terrae (ITM 500041) kan zeldzame infecties veroorzaken bij aidspatiënten.
Plasmiden zijn kleine cirkelvormige stukjes extrachromosomaal DNA. Ze worden gebruikt voor allerlei toepassingen in de biotechnologie. Zo kan het plasmide pLT10T3 (LMBP 3384) bijvoorbeeld worden gebruikt om de bacterie Escherichia coli BL21(DE3) (LMBP 1455) op grote schaal insuline te laten produceren.
Vol vertrouwen kijkt BCCM het komende jaar tegemoet: een jaar waarin het consortium zijn 40-jarig bestaan viert en levendiger dan ooit open staat voor de toekomst!
Geïntrigeerd door deze duik in de microscopisch kleine wereld? Welkom op de BCCM-website en onze sociale media voor meer informatie!
Met meer dan 280.000 publiek toegankelijke micro-organismen of onderdelen ervan, is BCCM een van 's werelds toonaangevende collecties van microbiologisch materiaal. Bacteriën, schimmels, microalgen, plasmiden en DNA-bibliotheken vormen het kostbare biodiversiteits-erfgoed van de zeven collecties van het BCCM-consortium.
De belangrijkste missie van BCCM is het behoud, de studie en de distributie van dit biologisch materiaal, waardoor een "levende" databank wordt opgebouwd die de microbiologische diversiteit weerspiegelt. Wetenschappers over de hele wereld kunnen een beroep doen op de expertise van BCCM en haar hoogwaardige biologische materiaal gebruiken voor onderzoeksdoeleinden, als referentiemateriaal, om nieuwe methoden en processen te ontwikkelen, om geneesmiddelen, voedingsmiddelen, biostimulanten voor de landbouw of enzymen voor de industrie te produceren, in educatieve activiteiten en nog veel meer.
BCCM is een onderzoeksprogramma gefinancierd en gecoördineerd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).